Realizarea unui logo - primul pas pentru un branding de succes

Primul pas pentru un branding de succes este un logo bine realizat!
Ai pornit la drum cu entuziasm si iti doresti ca afacerea ta online sa fie intr-o zi inclusa in topurile business-urilor de succes. Este foarte bine sa iti setezi teluri si sa lucrezi constant pentru a le atinge. In afara de entuziasm si dorinta de a reusi, trebuie sa te asiguri ca ai de partea ta toate “armele” necesare unei afaceri online de succes.
Primul pas pentru ca publicul tau tinta sa isi doreasca sa cumpere produsele sau serviciile tale este realizarea unui logo perfect, in concordanta cu misiunea si valorile companiei tale.
Ce este un logo?
In mod conventional, logo-ul este simbolul grafic folosit pentru identificarea unei marci sau al unui produs. Cele mai simple exemple de logo-uri la care te poti gandi imediat sunt cele ale telefoanelor mobile cunoscute (de exemplu marul pentru iPhone) sau simbolurile marcilor de incaltaminte (cum ar fi logo-ul Nike). Logo-ul este primul element de care isi aminteste o persoana (client sau nu) in momentul in care aude numele unei firme.
Cat de important este logo-ul in cadrul strategiei de branding sau rebranding?
In ziua de astazi, afacerea ta poate avea succes doar daca pui pe primul loc clientii si nevoile lor, iar acest lucru se aplica si in cadrul strategiilor de marketing online. Daca nu cu mult timp in urma, companiile se concentrau pe prezentarea produselor sau serviciilor vandute si eventual pe punerea intr-o lumina proasta a concurentei, astazi succesul se bazeaza pe branding digital sau/si rebranding. Practic, pe crearea si consolidarea unei imagini placute consumatorilor, care sa ii determine sa rezoneze cu valorile pe care compania le impartaseste.
O parte importanta a branding-ului sau a rebranding-ului este identitatea vizuala, unde este inclus si logo-ul. Scopul unui logo de succes este sa ii determine pe clienti sa asocieze o imagine pozitiva cu firma si sa ii determine sa achizitioneze mereu produsele sau serviciile comercializate.
Cateva cuvinte despre istoria logo-ului
Este interesant de mentionat ca versiunile rudimentare ale logo-ului asa cum il stim astazi sunt considerate hieroglifele si simbolurile utilizate de catre oamenii inaintea Erei Noastre (cu mii de ani in urma). Putin mai recent, primele logo-uri au fost folosite in secolul al XIV-lea pentru a reprezenta diferite afaceri, cum ar fi magazinele locale (bineinteles nu in formele pe care le stim astazi).
Inceputul anilor 1900 a marcat aparitia logo-urilor moderne, ce au evoluat odata cu tiparirea in masa a etichetelor, cand a aparut nevoia de a evidentia produsele printr-un simbol caracteristic. Se impunea aceasta masura pentru ca oamenii sa recunoasca mai usor produsele preferate pe rafturile magazinelor.
Cele mai populare tipuri de logo
In ziua de astazi, din punct de vedere grafic, nu exista limite in crearea unui logo, bineinteles respectandu-se anumite principii de etica si de moralitate. Cele mai cunoscute tipuri de logo sunt:
- cele compuse doar din text: sunt cele mai usor de realizat si cele mai ieftine, insa nu au un impact vizual atat de mare, cu toate ca unele companii foarte mari inca folosesc astfel de logo-uri (cel mai bun exemplu este Google);
- logo-urile compuse dintr-o imagine (simbol): sunt cele mai populare tipuri de logo, insa daca nu sunt realizate intr-un mod profesionist, potentialii clienti vor intreba mereu al cui este logo-ul si ce semnifica;
- logo-urile compuse din text si simbol: sunt ideale mai ales pentru afacerile aflate la inceput, pentru ca potentialii clienti sa poata asocia mai usor compania cu un simbol (ulterior, in cadrul unui proces de rebranding, se poate modifica logo-ul prin inlaturarea textului, daca se doreste acest lucru).
Criterii care stau la baza alegerii unui logo
Fiind un element atat de important in strategia de branding (sau rebranding) alegerea unui logo trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii:
- logo-ul va ingloba doar cele mai importante caracteristici ale companiei, cele pe care clientii le pot deduce doar privind o imagine;
- un logo de succes trebuie sa aiba un impact vizual puternic, sa genereze emotie in mintea consumatorului, sa il determine sa cumpere produsul si sa afle cat mai multe despre companie;
- si nu in ultimul rand, un logo trebuie sa fie memorabil, astfel incat clientii sa il poata retine inca de la prima sau primele interactiuni.
Care sunt etapele realizarii unui logo?
Pentru a te bucura de logo-ul perfect, logo-ul care sa iti aduca succesul mult visat, este nevoie de mult mai mult decat a-l proiecta. In continuare iti prezentam succint etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru a te bucura de un logo de succes:
- stabileste obiectivul logo-ului si emotiile pe care iti doresti sa le transmita acesta, in functie de valorile pe care se bazeaza compania ta;
- identifica preferintele publicului tau tinta si totodata analizeaza concurenta ta directa pentru a stabili ce tip de logo ti s-ar potrivi cel mai bine;
- concepe mai multe variante de logo, astfel incat, la final, sa il poti selecta pe cel mai bun;
- in functie de ce crezi ca ar aprecia cel mai mult publicul tinta si, eventual, de rezultatele unui sondaj de opinie, alege cea mai buna varianta de logo dintre cele realizate la etapa anterioara;
- ultimul pas va fi cel al micilor retusuri, astfel incat logo-ul sa arate impecabil.
In concluzie, logo-ul este un element indispensabil unei afaceri, care poate hotari modul in care publicul tau tinta se va raporta la produsele sau serviciile oferite de tine.
Iti doresti ca afacerea ta sa se bucure de succes, iar primul pas pentru a realiza acest lucru este alegerea unui logo care sa ramana intiparit in mintea si in inima fiecarui client.
Nu mai astepta si alege cat mai repede logo-ul ideal pentru compania ta! Daca nu esti pe deplin lamurit, citeste si restul articolelor despre branding si rebranding sau, in cazul in care vrei ca totul sa fie perfect, poti apela oricand la indemanarea noastra. Tot ce trebuie sa faci este sa ne contactezi si noi o sa ne asiguram ca logo-ul tau va reprezenta cheia ta spre succes!