Optimizarea SEO on-page a website-ului tau - a fi sau a nu fi vizibil?

Vrei sa ai succes in online? Asul din maneca ta se numeste optimizare SEO on-page!
Magazinul tau online sau siteul tau de prezentare a prins contur si visul tau este mai aproape de a se indeplini. De la o simpla idee, mica ta afacere s-a concretizat si abia astepti primii clienti. Iti doresti ca munca ta sa fie rasplatita, brandul tau sa fie inclus in topuri, sa poti sa ajuti comunitatea in care locuiesti si bineinteles, sa te bucuri de roadele afacerii (independenta financiara fiind cea la care aspiri).
Toate acestea vor fi posibile doar daca vei lucra non-stop si daca vei fi la curent cu noutatile din domeniul marketingului online. In plus, este vital sa te “imprietenesti” cu optimizarea SEO, noul tau as din maneca. Daca este prima data cand auzi de acest termen, nu iti face griji, pentru ca in continuare vei afla tot ce ai nevoie pentru a porni pe drumul spre succes.
Ce este SEO?
Search Engine Optimization (SEO), in traducere Optimizare pentru Motoarele de Cautare inglobeaza o serie de tehnici si de strategii menite sa imbunatateasca vizibilitatea unui website in rezultatele motoarelor de cautare. Mai exact, daca un potential client cauta un cuvant cheie ce are legatura cu afacerea ta, ideal ar fi ca site-ul tau sa apara pe prima pagina a rezultatelor, astfel incat sa iti poata vizita oferta de produse sau servicii. Statistic, foarte putine persoane se uita si pe a doua pagina a rezultatelor online, ceea ce se traduce prin faptul ca siteurile aflate acolo au vanzari mult mai mici.
Optimizarea SEO este de trei feluri: on-page, off-page si locala. In continuare vom trata importanta optimizarii on-page si vom detalia elementele ce pot fi optimizate in raport cu trendurile actuale.
Despre Optimizarea SEO on-page
Asa cum ii spune si numele, Optimizarea SEO on-page se refera la optimizarea paginilor ce intra in alcatuirea unui website. Acest proces este util nu doar pentru obtinerea unui “calificativ” cat mai bun din partea Google, ci si pentru a oferi vizitatorilor cea mai buna experienta in momentul in care iti acceseaza website-ul.
Ca regula generala, pentru ca o pagina sa fie placuta atat de catre motorul de cautare, dar si de catre utilizatori, trebuie sa fie optimizata din punct de vedere al continutului, al functionalitatii si al modului in care vizitatorii interactioneaza cu aceasta.
Care sunt elementele unei pagini ce se pot optimiza SEO?
Pentru ca optimizarea on-page sa fie eficienta, va fi nevoie sa acorzi importanta urmatoarelor elemente, dar nu limitativ enumerate: headings, meta titlu, meta descriere, cuvinte cheie, adresa URL, link-uri outbound, link-uri interne, imagini, viteza de incarcare a paginii, securizarea paginilor cu certificate SSL si nu in ultimul rand, continut calitativ, original si relevant pentru audienta ta.
Top 5 elemente ale unei pagini ce pot fi optimizate SEO conform trendurilor actuale
- Continutul: in 2020, mai mult ca oricand, se pune accent pe oferirea unui continut original, calitativ si relevant pentru audienta ta. Ofera cat mai multe informatii relevante, descrise intr-o maniera atractiva. Nu te mai focusa pe oferirea unui continut construit in jurul cuvintelor-cheie, ci incearca sa scrii informatiile cat mai natural, astfel incat oamenii sa citeasca pana la sfarsit si sa retina mare parte din ce ai transmis. Foarte mult conteaza si lungimea materialelor oferite audientei: nu te limita la cateva fraze scrise ,,robotic”, ci incearca sa dezvolti subiectele fara sa plictisesti. Oamenii sunt atrasi de articolele cu peste 500 de cuvinte, deoarece se creaza automat impresia ca este un material bine documentat si argumentat.
- Imaginile: in ultima perioada, continutul vizual este din ce in ce mai popular. Zicala “O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte” se potriveste perfect in cazul tendintelor de optimizare on-page din 2020. Alege imagini calitative si originale pentru website-ul tau. Ideal este sa folosesti imaginile proprii, fie ca este vorba despre produse ori servicii, iar daca doresti sa adaugi din surse externe, apeleaza la librariile online de imagini de unde poti cumpara fotografii cu licenta. Un alt aspect important este legat de optimizarea imaginilor prin adaugarea alt-tag-urilor relevante (recomandate sunt cuvintele cheie). Nu uita si de redimensionarea imaginilor: acestea pot fi comprimate astfel incat calitatea lor sa nu fie afectata, dar dimensiunea sa fie minima si astfel sa nu afecteze viteza de incarcare a paginii.
- Viteza de incarcare a paginii este unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont. Stiai ca mai mult de 50% dintre vizitatori nu mai revin pe site daca viteza de incarcare depaseste 3 secunde? Poate ti se pare putin la prima vedere, insa daca vei face un test vei observa ca si tu ai avut sau inca ai acest comportament. Cea mai importanta este viteza de incarcare a paginilor pe dispozitivele mobile, deoarece in ziua de astazi majoritatea utilizatorilor folosesc un smartphone mai mult decat un laptop sau un computer. Pentru a veni in intampinarea webmasterilor, Google ofera un framework numit AMP (Accelerated Mobile Pages) ce are rolul de a ajuta la imbunatatirea vitezei de incarcare a paginilor pe dispozitive mobile. Mai exact, acest framework poate fi vazut ca o versiune “lite” a website-ului. Poate te vei intreba cum influenteaza viteza de incarcare a paginilor optimizarea SEO?! Google “adora” site-urile care au un design user-friendly si care permit utilizatorilor sa navigheze usor. In plus, Google analizeaza si comportamentul vizitatorilor, mai exact bounce rate-ul: un timp de incarcare prea mare se va traduce prin bounce-rate ridicat, ceea ce influenteaza negativ scorul acordat paginii. Asadar, mare atentie la viteza de incarcare a paginii!
- Meta descrierea: este cea care are un impact vizual deosebit in momentul in care utilizatorii hotarasc sa iti viziteze site-ul, urmare a rasfoirii rezultatelor ce le sunt afisate in motorul de cautare. In anul 2020, renunta la meta descrieri “tehnice” si alege texte bazate pe emotie, care sa determine utilizatorii sa dea click pe pagina ta! Este vital sa captezi interesul publicului cu o singura fraza, asadar se recomanda sa nu depasesti lungimea maxima de 160 de caractere.
- Si nu in ultimul rand, cuvintele cheie! Trendul actual este de a alege un cuvant cheie si de a construi pagina in jurul sau si a cuvintelor asociate (care fac parte din acelasi camp lexical). Astfel, vizitatorii vor retine mai usor informatiile pe care le transmiti, iar motorul de cautare iti va acorda “puncte” in plus pentru efortul de a pastra continutul relevant si de a nu te abate de la subiectul principal.
In incheiere, dupa cum poti observa, optimizarea SEO on-page este asul din maneca la care trebuie sa apelezi daca iti doresti sa ai succes si sa atragi cat mai multi vizitatori ce pot fi convertiti in potentiali clienti.
Fa primul pas si asigura-te ca paginile website-ului tau se aliniaza trendurilor anului 2020 in ceea ce priveste optimizarea on-page citind si restul articolelor despre optimizarea SEO!
In cazul in care vrei sa mergi la sigur si sa faci uz de experienta unor profesionisti, contacteaza-ne pentru o prima evaluare, consultanta 100% gratuita si solutii personalizate nevoilor tale pentru optimizarea on-page!